»  Pagina principala  »  Servicii de gazduire »  Tutorial .htaccess [Partea 1]

Tutorial .htaccess [Partea 1]

Crearea unui fisier .htaccess

Atunci cand doriti sa creati un fisier .htaccess puteti intampina unele probleme. Scrierea comenzilor in fisier este un proces foarte simplu, puteti face asta intr-un text editor gen notepad. Problemele apar atunci cand salvati fisierul pentru ca .htaccess este un nume de fisier deosebit. Acesta nu are nume ci doar o extensie formata din 8 caractere si nu este acceptat de anumite sisteme de operare. Cu majoritatea sistemelor de operare insa tot ce trebuie sa faceti este sa salvati fisierul punand numele sau intre ghilimele:

".htaccess"

Daca nici aceasta modalitate nu functioneaza va trebui sa redenumiti fisierul cu un alt nume, de exemplu htaccess.txt incarcandu-l sub aceasta forma pe server. Dupa upload numele acestuia poate fi redenumit la forma initiala prin intermediul unui program FTP.

Pagini de eroare personalizate

Primul aspect pe care vreau sa il tratez, legat de fisierele .htaccess sunt paginile de eroare. Cu ajutorul fisierului .htaccess veti putea avea propriile fisiere de eroare modelate dupa design-ul restulului paginilor care se regasesc pe server. Acest lucru va da un aspect mai profesional paginii dvs. in eventualitatea unei erori. La unele pagini eu folosesc un script php care sa ma atentioneze prin email de fiecare data cand cineva incearca o pagina care nu exista pe server.

Puteti folosi paginile de eroare personalitzate daca le stiti cifrele, de exemplu 404 pentru pagina negasita (page not found) adaugand urmatoarea comanda in fisierul .htaccess

ErrorDocument numarulerorii /fisier.html

De exemplu daca am un fisier 404.html in radacina directorului site-ului meu si vreau sa il folosesc la o eroare 404 scriu comanda:

ErrorDocument 404 /404.html

Daca fisierul se afla in alt director decat radacina, de ex: paginieroare trebuie sa specificati calea directa catra acel fisier:

ErrorDocument 500 / paginieroare/500.html

Iata cateva erori comune

401 - Authorization Required
400 - Bad request
403 - Forbidden
500 - Internal Server Error
404 - Wrong page

Tot ce trebuie sa faceti acum este sa creati un fisier care sa fie afisat in cazul unei erori, sa il uploadati pe server si sa adaugati comanda de apelare in fisierul .htaccess

Partea a 2-a

In partea a doua va voi prezenta alte comenzi pe care le puteti folosi in fisierul .htaccess pentru a aduce alte imbunatatiri paginilor dvs. web.


Sponsored Links

lloguer autocaravanes girona








Acest articol face parte dintr-o serie de 3 articole:
» Tutorial .htaccess [Partea 1]
» Tutorial .htaccess [Partea 2]
» Tutorial .htaccess [Partea 3]

Bilen Mujdaba

A inceput ca freelancer in 1999 iar acum lucreaza la melbo.ro ca grafician web si colaboreaza cu mai multe tipografii. Specializat in grafica vectoriala: Adobe Illustrator si Corel Draw, lucreaza si in programe de editare grafica: Adobe Photoshop. De asemenea detine cunostinte de html, css si Macromedia Flash.
http://www.melbo.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php