»  Pagina principala  »  Servicii de gazduire »  Tutorial .htaccess [Partea 2]

Tutorial .htaccess [Partea 2]

Impedicati accesul la un director fara index

Sunt unele situatii cand din diferite motive, nu aveti nici un fisier index in unele directoare. In cazul in care directorul este accesat de catre un vizitator va fi afisata toata lista fisierelor din acel director. Aceasta poate fi o situatie neplacuta in cazul in care aveti fisiere pe care nu le doriti accesate din exterior.

Pentru a impedica aceasta situatie puteti introduce o comanda in fisierul .htaccess fara a fi nevoit sa creati o gramada de fisiere index goale pentru fiecare director:

Options -Indexes

Banati/Permiteti IP-uri

In unele situatii veti dori sa permiteti doar unele ip-uri pentru a accesa un site, de exemplu doar abonatii unui provider de internet sau veti dori sa banati unele ip-uri, pentru a evita spam-ul de pe forumuri, etc. Bineinteles se presupune ca stiti adresele de IP pe care le doriti sa banati luand in considerare faptul ca unii vizitatori au adrese ip dinamice, in acest caz nu este cea mai buna modalitate de a incerca banarea acestora.

Blocarea unei adrese ip se poate face prin comanda:

deny from 000.000.000.000

Unde 000.000.000.000 este ip-ul care se doreste banat.


Permiterea unei adrese ip se face prin comanda:

allow from 000.000.000.000

Unde 000.000.000.000 este ip-ul celui care poate vizita pagina

Daca doriti ca nimeni sa nu aiba permisiunea de a vizita o anumita pagina folositi comanda:

deny from all

dar trebuie sa luati in considerare ca aceasta comanda va permite utilizarea scripturilor din acel director.

Fisiere index alternative

Sunt unele cazuri cand nu vei dori sa folosesti fisierele index.htm sau index.html ca fisiere index ale unui director, de exemplu daca folosesti PHP atunci vei dori ca indexul sa fie fisierul index.php. Fisierul index nu trebuie neaparat sa aiba aceasta denumire, el poate fi denumit oricum ca de exemplu: fisier_oarecare.html

Alternativele fisierelor index sunt introduse intr-o lista. Serverul le va alege de la stanga la dreapta verificand existenta acestora. Daca nici un fisier nu este gasit atunci va fi afisat continutul directorului.

DirectoryIndex index.html index.htm index.php fisier_oarecare.html

Redirectionare

Una dintre cele mai folositoare functii ale fisierului .htaccess este redirectionarea fisierelor accesate catre alte fisiere de pe acelasi server sau catre alte site-uri. Este un lucru foarte folositor atunci cand redenumesti un fisier si doresti sa inlesnesti gasirea acestuia de catre vizitatori. Acest lucru se poate face in felul urmator:


Redirect /locatie/dela/radacine/fisier.ext http://www.altsite.ro/nou/locatie/fisier.ext


Partea a 3-a

In part 3 In partea a treia voi aborda alte comenzi alte fisierului .htacces printre care si protejarea directoarelor cu parola.






Acest articol face parte dintr-o serie de 3 articole:
» Tutorial .htaccess [Partea 1]
» Tutorial .htaccess [Partea 2]
» Tutorial .htaccess [Partea 3]

Bilen Mujdaba

A inceput ca freelancer in 1999 iar acum lucreaza la melbo.ro ca grafician web si colaboreaza cu mai multe tipografii. Specializat in grafica vectoriala: Adobe Illustrator si Corel Draw, lucreaza si in programe de editare grafica: Adobe Photoshop. De asemenea detine cunostinte de html, css si Macromedia Flash.
http://www.melbo.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php