»  Pagina principala  »  Servicii de gazduire »  Tutorial .htaccess [Partea 3]

Tutorial .htaccess [Partea 3]

Fisierul .htaccess

Procesul de adaugare a unei parole la un director folosind .htaccess are doua etape. Prima etapa este adaugarea liniilor de comanda fisierului .htaccess. Directorul precum si subdirectoarele din acesta vor fi protejate prin parola:

AuthName "Nume"
AuthType Basic
AuthUserFile /home/www/.htpasswd
Require valid-user

In loc de ?Nume? puteti pune denumirea directorului care este protejat sau orice alta denumire specifica. Ex: ?Members Area?

/home/www/.htpasswd trebuie schimbata pentru a directiona calea completa catre fisierul .htpasswd pe care il vom crea mai tarziu in acest tutorial. Daca nu stiti care este calea completa a serverului dvs. contactati administratorul pentru detalii.

Fisierul .htpasswd

Pentru a putea parola directoarele trebuie sa creati un fisier care sa contina o lista cu numele de utilizator si cu parolele respective. Aceasta lista este inclusa intr-un fisier denumit .htpasswd. Avand aceeasi structura ca fisierul .htaccess, un fisier fara nume si cu o extensie de 8 caractere. Acest site poate fi pus oriunde pe server, dar va sfatuiesc sa il puneti undeva in afara radacinii pentru a evita accesarea fisierului de pe internet.

Procedeul de introducere a utilizatorilor si a parolelor

Dupa ce ati creat fisierul .htpasswd cu un fisier editor de text asa cum ati procedat si cu .htaccess trebuie sa introduceti in acesta lista utilizatorilor si a parolelor in modul urmator:

utilizator:parola

unde parola este forma encriptata a unei parole. Pentru a encripta o parola veti avea nevoie de un script de encriptare de pe internet.

Pentru mai multi utilizatori adaugati mai multe linii in fisierul .htpasswd sub aceeasi forma. Puteti gasi pe internet si scripturi speciale care adauga automat utilizatori si parole in fisierul .htpasswd

Accesarea site-ului

In momentul in care veti dori sa accesati un site sau un director care este protejat cu .htaccess browserul pe care il folositi va afisa un fisier pop up standard care va va cere sa va autentificati.

O alta modalitate de a accesa un director protejat cu parola fara a fi nevoit sa introduceti numele de utilizator si parola in fereastra pop up a browserului este introducand adresa in felul urmator in browserul dvs.

http://utilizator:parola@www.site.ro/director/


Fisierul .htaccess este una dintre cele mai importante unelte pe care un webmaster le poate folosi. Acesta are o multitudine de uzante cu care puteti economisi timp si creste nivelul de secutirate al site-ului dvs.


Acest articol face parte dintr-o serie de 3 articole:
» Tutorial .htaccess [Partea 1]
» Tutorial .htaccess [Partea 2]
» Tutorial .htaccess [Partea 3]

Bilen Mujdaba

A inceput ca freelancer in 1999 iar acum lucreaza la melbo.ro ca grafician web si colaboreaza cu mai multe tipografii. Specializat in grafica vectoriala: Adobe Illustrator si Corel Draw, lucreaza si in programe de editare grafica: Adobe Photoshop. De asemenea detine cunostinte de html, css si Macromedia Flash.
http://www.melbo.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php