»  Pagina principala  »  Tutoriale »  Tutorial complet CSS

Tutorial complet CSS

CSS, prescurtarea de la Cascading Style Sheets, sunt etichete folosite pentru formatarea paginilor web (de exemplu formatare text, background sau aranjare in pagina, etc.).

Beneficiile sintaxei CSS sunt:

Sintaxa CSS este structurata pe trei nivele:
nivelul 1 fiind proprietatile etichetelor din documentul HTML, tip inline
nivelul 2 este informatia introdusa in blocul HEAD, tip embedded
nivelul 3 este reprezentat de comenzile aflate in pagini separate, tip externe

Cea mai mare importanta (suprascrie orice alt parametru) o are sintaxa de nivelul 1 iar cea mai mica importanta o are cea de nivelul 3.

Folosirea unui fisier extern sau nivel 3 care sa contina comenzi CSS este foarte practic deoarece poate fi utilizat in mai multe situatii (mai multe fisiere HTML pot folosi acelasi fisier extern CSS) eliminand timpul necesar introducerii codului corespunzator in fiecare pagina si totodata editarea lor intr-un singur loc pentru mai multe fisiere.
Extensia acestor fisiere este .css.
Legatura paginilor HTML cu fisierele extene CSS se face prin introducerea urmatoarei linii:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="fisier_css.css">

Atributele indica urmatoarele: rel - fisierul este tip styleshhet
type - tip text ce contine comenzi CSS
href - fisierul sau adresa fisierului CSS.

Comenzile de nivel 2 sau embedded sunt cele gazduite oriunde intre perechea de etichete <head> si </head> conform sintaxei:

<style type="text/css">
<!--
... comenzi CSS ...
-->
</style>

Unde style -specifica unde incepe si unde se termina blocul CSS iar type este folosit pentru a ascunde de browserele vechi, care nu cunosc sintaxa CSS, continutul blocului style.

Comenzile CSS de nivel 1 sau inline sunt cele mai folosite, ele suprascriind orice alte comenzi CSS. Sunt amplasate in interiorul etichetelor HTML aflate in zona BODY si au sintaxa:

<eticheta style="codul CSS dorit">
...textul sau obiectul asupra caruia este aplicat codul CSS...
</eticheta>

Este permisa folosirea comentariilor in CSS ca si in HTML:

/* Acesta este un comentariu in CSS */1 2 3 4 5 6 7 8 Inainte »
Pagina Urmatoare: Elementele id si class
Link-ul autorului:
www.drogoreanu.ro/tutorials/css.php

Comentarii   danut manolache

mi-a placut foarte mult expunerea precisa, fara inflorituri. daca as avea banuti sigur as face cursuri cu acest domn.
multumesc mult
danut
23-Jul-2010 - 11:27


   dan

<b>super</b>
05-Sep-2010 - 08:19


   elena

Ms mult pt timpul acordat in realizarea acestui tutorial

10-Sep-2010 - 13:16


   vizitator

Util, Multumesc
25-Oct-2010 - 15:15


   alina

Imi spuneti va rog ce cod trebuie sa contina o pagina simpla de css pe care sa o salvez cu .css pe notepad pe care apoi sa o pot folosi ca foaie externa sa puna culoarea de fundal pentru alte pagini? O pagina care se salveaza cu .CSS are doar elemente de CSS sau trebuie combinate cu HTML si salvata cu .CSS ? Pagina externa care contine link catre fisierul .CSS(si coduri HTML) trebuie salvata cu .CSS sau .HTML? Va multumesc.
18-Nov-2010 - 09:15


   Mihai

Alina, n-am apucat sa citesc acest articol dar sunt sigur ca gasesti raspunsuri pentru intrebarile tale in el.
Totusi o sa incerc eu sa te lamurasc cat de cat cum sta treaba cu HTML-ul si CSS-ul ...
In primul rand sa spunem ca avem niste fisiere HTML in care avem niste TAG-uri de tip DIV, cateva de tip IMG si altele de tip A (ancora).
In sectiunea HEAD a fisierului cu extensia HTML se pune un link (<link rel="stylesheet" type="text/css" href="fisier_de_stil.css">) catre fisierul nostru cu extensia CSS.
In acest fisier CSS avem DOAR cod CSS, si facem legatura cu elementele din fisierul HTML prin ID-uri, CLASE si cateodata cu numele tagului (nerecomandat totusi).
Astfel, presupunand ca avem in fisierul cu extensia HTML un tag DIV cu ID-ul "test", in CSS il vom selecta cu "div#test".
"div" -  numele de tag (putea fi la fel de bine "a", "img" sau un alt tag)
"#" -  ne spune ca este vorba de un ID nu de o CLASA (clasa fiind notata cu punct)
"test" - numele ales de noi pentru div-ul respectiv.
Ca sa-ti raspund la intrebari...pentru a da valoare culorii de fundal a unui div sau a unei parti de continut exista atributul "background-color" (ex: div#test {background-color : red;} - div-ul cu id-ul numit "test" va avea culoarea de fundal rosie).
La a 2-a intrebare...O pagina salvata cu extensia CSS poate avea cod de mai multe feluri...dar niciodata HTML (la nivelul asta, la care esti, e bine sa stii ca se pune doar cod CSS).
Pagina "externa" cum o numesti tu...e defapt pagina principala care are partea de cod HTML unde exista obiectele cu numele lor ce urmeaza a fi stilizate intr-un fisier CSS si trebuie salvata cu extensia HTML.
Poate nu m-am facut foarte inteles ... dar sper ca te-am mai luminat putin ... si poate e util si pentru cei ce vor urma ...
19-Mar-2011 - 01:04


   Alex

Imi spune si mie cineva cum pot trage o linie verticala de exemplu la un CV si cum pot numerota randurile?Multumesc
27-Mar-2011 - 11:55


   Valentin

articolul este  ffff bun .stiind f.bine html si css este usor sa treci mai departe.altfel o dai "in bara".
10-Apr-2011 - 13:36


   Radu

cel mai tare site web de pe tot internetul. N-am cuvinte sa multumesc celor care au scris aceste tutoriale, atat de la obiect si le-au facut atat de accesibile. De mult caut un tutorial despre CSS iar in numai 8 pagini autorul a punctat depsre cam tot ce ai nevoie ca sa pornesti serios la drum.

Sunteti cei mai adevarati  
17-Apr-2011 - 12:17


   cornerro

exemplul 4.1 contine o greseala: codul css e pentru un "p" in timp ce html-ul introduce un "div".
limbajul e sofisticat si contine inconsecvente formale, uneori inadvertente semantice. pentru cei care au parcurs deja un tutorial de genul acestuia: http://www.html.net/tutorials/css/, lectiile de aici vor capata mai mult sens.
oricum, multumim pentru efort!
05-Jun-2011 - 23:05


   antinogel

ar fi fost f simplu si elegant, ceea ce nu este cazul, ca informatiile pe care le oferi sa le pui pe o singura pagina, nu sa trebuiasca sa navighezi prin nu stiu cate pagini, si de asemeni o posibilitatea de descarcare, salvare, printare, ceea ce de asemeni nu este cazul, probabil face parte din politica general de pe internet de pierdere de cat mai mult timp pe sit sau pagina, pentru ranking nu? slabut situl dar cu multe pretentii, ati impanzit internetul cu tot felul de tampenii
08-Jul-2011 - 17:36Voteaza acest articol!
 Trimite un comentariu!

Nume *
E-mail *
Comentariu *
  Vreau sa fiu anuntat de urmatoarele mesaje la acest articol

Security image

Catalin Drogoreanu

Inginer electronist din Bucuresti. In 2003 a inceput activitatea de webdesigner ca o activitate in timpul liber. Are cunostinte de HTML, CSS, PHP, MySQL si Adobe Photoshop.
http://www.drogoreanu.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php