»  Pagina principala  »  PHP si mysql »  Functii care faciliteaza lucrul cu fisiere si/sau directoare

Functii care faciliteaza lucrul cu fisiere si/sau directoare

Functia basename
Aceasta functie returneaza numele de baza al unui fisier sau director sub forma unui sir de caractere. Functia are doi parametri de tip sir de caractere. Primul parametru reprezinta o cale catre un fisier sau director, iar al doilea este optional si reprezinta sufixul fisierului. In continuare este prezentat un exemplu de utilizare a acestei functii:
$cale= "c:\\test.html";
echo "Numele fisierului cu sufix:<BR>";
echo basename ($cale) ."<BR>";
echo "Nurrlele fisierului fara sufix : <BR>" ;
echo basename($cale,".html") ;


Functia dirname
Aceasta functie returneaza numele directorului parinte al unui fisier sau director sub forma unui sir de caractere. Functia are un singur parametru de tip sir de caractere care reprezinta o cale catre un fisier sau director. In continuare este un exemplu de utilizare a acestei functii:
$cale = "c:\\test.html";
echo "Directorul parinte pentru ";
echo $cale." este ".dirname ($cale) ;


Functia pathinfo
Aceasta functie se foloseste pentru a afia informatii referitoare la o cale catre un fisier sau director. Functia pathinfo primeste ca parametru un sir de caractere care reprezinta calea catre un fisier sau director. Functia returneaza un tablou ale carui valori sunt de tipul sir de caractere si care contine elementele " dirname ", "basename" si "extension". Elementele "dirname" si "basename" au valori identice cu cele returnate de functiile cu aelasi nume, iar elementul " extension " contine extensia fisierului. Exemplu:
$cale = "c:\\test.html";
$info = pathinfo ($cale) ;
echo "Informatii despre $cale:<BR>";
echo "Director: ";
echo $info["dirname"] ."<BR>";
echo "Nume fisier: ";
echo $info["basename"] ."<BR>";
echo "Extensie: ";
echo $info["extension"] ."<BR>";


Functia file_exists
Aceasta functie se foloseste pentru a determina daca un fisier exista sau nu pe disc. Functia file_exists are un singur parametru de tip sir de caractere care reprezinta numele fisierului pentru care se verifica existenta fizica pe disc. Functia returneaza valoarea logiea TRUE in caz de succes si valoarea logica FALSE in caz de esec. Aceasta functie nu poate fi folosita pentru fisiere afiate la distanta decat daca sunt partajate de pe o platforma Microsoft Windows pe care a fost configurata componenta File and Print Sharing sau daca sunt partajate pe o platforma *nix pe care a fost instalat pachetul Samba.

Functia copy
Aceasta functie se foloseste pentru a copia un fisier si are doi parametri de tip sir de caractere. Primul dintre acestia reprezinta numele fisierului sursa si cel de-al doilea reprezinta numele fisierului destinatie. Functia returneaza valoarea logica TRUE in caz de succes si valoarea logica FALSE in caz de esec.

Functia rename
Aceasta functie se foloseste pentru a redenumi un fisier si are doi parametri de tip sir de caractere. Primul parametru reprezinta numele fisierului si cel de-al doilea reprezinta noul numele al acestuia. Functia returneaza valoarea logica TRUE in caz de succes si valoarea logica FALSE in caz de esec.



Link-ul autorului:
www.tutoriale.far-php.ro

Comentarii




Voteaza acest articol!
 



Trimite un comentariu!

Nume *
E-mail *
Comentariu *
  Vreau sa fiu anuntat de urmatoarele mesaje la acest articol

Security image

Fanache A. Remus

www.farsoft.far-php.ro - portofoliu
http://www.farsoft.far-php.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php