»  Pagina principala  »  PHP si mysql »  Despre PHP

Despre PHP

Despre PHP

PHP este limbajul ideal pentru construirea de pagini web dinamice. Este usor de invatat, open-source, poate fi rulat pe mai multe platforme si se poate conecta la mai multe tipuri de baze de date. Cel mai important aspect al limbajului este insa posibilitatea de a fi imbricat cu cod HTML. Putem astfel crea pagini HTML statice si din loc in loc, acolo unde este nevoie, sa introducem dinamism cu ajutorul PHP.
Limbajul PHP s-a "nascut" in 1994 din nevoia lui Rasmus Lerdorf de a afla cate persoane ii viziteaza CV-ul online. El a denumit setul de scripturi create PHP, acronimul pentru Personal Home Page. Pe parcursul urmatorilor trei ani limbajul a evoluat dar adevaratul succes a inceput sa il cunoasca de cand Zeev Suraski si Andi Gutmans au rescris motorul PHP de la cap la coada, motor care poarta din versiunea 4 a PHP numele Zend, o combinatie de litere din prenumele creatorilor sai: Zeev si Andi.
Fiind open-source, PHP beneficiaza de suport activ din partea comunitatii online, acesta fiind si motivul cresterii explozive a numarului site-urilor bazate pe PHP.
Interpretorul PHP este cel mai cunoscut limbaj de scripting folosit in acest moment pentru crearea site-urilor Web interactive. Denumirea este un "acronim recursiv" pentru Hypertext PreProcessor. Diferenta esentiala fata de alte limbaje de scripting (gen JavaScript) este faptul ca PHP este un interpretor server-side (operatiile sunt executate de catre server si nu pe calculatorul utilizatorului). Pentru a putea testa pagini PHP aveti nevoie de un server de web (Apache) si de pachetul PHP instalat.
PHP permite folosirea unor elemente specifice limbajelor de programare. Iesirea standard a script-ului PHP devine intrarea standard pentru programul de navigare care vizualizeaza pagina. Asadar, la iesirea standard poate fi scris (de exemplu, prin intermediul comenzii echo) orice tip de cod HTML, acesta fiind interpretat de catre borwser.
Pe langa manipularea continutului paginilor de web, PHP poate trimite headere HTTP pentru autentificare, seta cookie-uri sau redirectiona utilizatorii. Mai mult, cu ajutorul bibliotecilor externe de functii poate parsa fisiere XML, crea si manipula imagini, animatii Shokwave Flash, PDF-uri sau se poate conecta la un server de mail, iar acestea sunt doar cateva din functiile pe care le poate indeplini.
Interpretorul PHP parcurge documentul accesat pana in momentul in care intalneste un marcaj de deschidere care indica faptul ca textul care urmeaza trebuie interpretat ca fiind cod PHP. In continuare, textul este interpretat ca fiind cod PHP pana in momentul in care este intalnit marcajul de inchidere. Intreg textul care nu este interpretat ca fiind cod PHP este furnizat la iesire in forma in care a fost primit ca intrare de catre interpretor. Exista mai multe marcaje care indica inceperea unei secvente de cod PHP, dar doar doua dintre ele sunt folosite de obicei. Daca dorim ca documentul sa respecte specificatiile XML, atunci singura posibilitate de inserare a codului PHP este folosirea unei secvente de tipul:

<?php
    //cod PHP
?>

Cea de-a doua posibilitate este utilizarea marcajului <SCRIPT> intr-o maniera asemanatoare celei folosite pentru includerea de script-uri JavaScript. Sintaxa este urmatoarea:

<SCRIPT language = "php">
    //cod PHP
</SCRIPT>

Exista alte doua posibilitati, dar acestea sunt folosite rar, in situatii particulare.
Este permisa "iesirea" si "intrarea" in "modul PHP" de oricate ori este necesar in pagina. Aceasta este util cand se lucreaza cu texte de mari dimensiuni.
Pentru ca instructiunile PHP sa fie interpretate corect, acestea trebuie separate prin caracterul ';'.
In PHP, comentariile pot fi inserate folosin sintaxele din C, C++ si shell-urile Unix. Aparitia secventei de caractere '//' sau a caracterului '#' indica faptul ca restul liniei reprezinta un comentariu. Pentru a insera comentarii pe mai multe linii, acestea trebuie delimitate de secventa '/*' la inceput si de secventa '*/' la sfarsit.





Link-ul autorului:
www.tutoriale.far-php.ro

Comentarii



   ZAHARIA MARIAN

E un domeniu INTERESANT si de viitor.ok articolele
05-Oct-2010 - 12:27



Voteaza acest articol!
 



Trimite un comentariu!

Nume *
E-mail *
Comentariu *
  Vreau sa fiu anuntat de urmatoarele mesaje la acest articol

Security image

Fanache A. Remus

www.farsoft.far-php.ro - portofoliu
http://www.farsoft.far-php.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php