»  Pagina principala  »  PHP si mysql »  Variabile in php

Variabile in php

Programarea de orice fel, nu doar PHP, are doua elemente de baza: datele si instructiunile. Pentru a lucra cu datele trebuie sa intelegem ce sunt variabilele si tipurile iar pentru a lucra cu instructiuni trebuie sa aflam ce sunt structurile de control si functiile.
O variabila este o zona de memorie caruia i se da un nume pentru a putea fi recunoscuta ulterior si pentru a ne putea referi mai tarziu la ea.
In PHP, o variabila este reprezentata de semnul '$', urmat de numele variabilei. La fel ca in limbajele C/C++ sau Java, pentru denumirea variabilelor se face distinctia intre literele mari si literele mici.
Numele unei variabile poate incepe cu o liniuta de subliniere '_' sau o litera. Restul caracterelor care formeaza numele variabilei pot fi litere, cifre sau liniute de subliniere. In PHP, sunt considerate litere toate caracterele cuprinse intre 'a' si 'z', cele cuprinse intre 'A' si 'Z', precum si cele care au codul ASCII cuprins intre 127 si 255.
Incepand cu versiunea 4, au fost introduse referintele; astfel, o variabila poate referi o alta, astfel incat modificarea valorii uneia duce la modificarea automata a valorii celeilalte. O referinta la o variabila este reprezentata de caracterul '&'. Iata un scurt exemplu:

Scriptul php
Rezultatul scriptului
<?php
    $a = "PHP4 e slab";
    $b = &$a;
    $b = "PHP4 e foarte bun";
    echo $a;
    echo "<BR>";
    echo $b;
?>
PHP4 e foarte bun
PHP4 e foarte bun
Dupa cum se vede, modificarea valorii variabilei $b a dus automat la modificarea automata a valorii variabilei $a.
Sa disecam codul pentru a invata cateva lucruri:
- toate instructiunile PHP se termina cu punct si virgula. Omiterea semnului ; este cea mai frecventa greseala pe care o fac programatorii incepatori.
- codul PHP incepe intotdeauna cu "<?php" si se termina cu "?>". El poate fi imbricat cu cod HTML dupa cum puteti vedea in exemplul de mai sus. Puteti chiar crea pagini HTML fara pic de cod PHP in ele si sa le dati extensia php. Atata vreme cat parser-ul PHP nu "vede" tagurile "<?php...?>", el va trimite pagina neschimbata catre server.
- putem pune diacritice in cadrul unui string insa pentru ca browserul sal e afiseze corect va trebui sa specificam in <head> setul de caractere folosit, la fel ca intr-un document HTML.
- valoarea unei variabile poate fi schimbata dupa necesitati (asa cum am schimbat valoarea lui $a) sau ea va fi schimbata automat in functie de celelalte variabile de care depinde.



Link-ul autorului:
www.tutoriale.far-php.ro

Comentarii




Voteaza acest articol!
 



Trimite un comentariu!

Nume *
E-mail *
Comentariu *
  Vreau sa fiu anuntat de urmatoarele mesaje la acest articol

Security image

Fanache A. Remus

www.farsoft.far-php.ro - portofoliu
http://www.farsoft.far-php.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php