»  Pagina principala  »  Inregistrare domenii »  Inregistrare domenii si webhosting

Inregistrare domenii si webhosting

Partea 1

Pentru a fi prezenti pe Internet sau mai simplu a avea un site avem nevoie de: Introducere
Aceasta prezenta pe Internet poate fi realizata in 2 feluri: gratuit sau cu plata.
Nume domeniu
Este de fapt numele unic prin care un site poate fi accesat din Internet.

Domeniile pot fi:

Inainte de a inregistra un domeniu trebuie sa verificam ca acel nume este liber. Daca este de tip .ro acest lucru se poate face pe pagina RNC. Pentru inregistrare trebuie sa completati un formular cu date personale care ulterior vor fi asociate cu domeniul Dvs.
Cuprins

Gazduire (Web Hosting)
Webhosting este termenul pentru gazduire pe server a unui domeniu si poate fi: gratuita pe un server care ofera astfel de servicii sau pe propriul calculator configurat ca server de web sau cu plata.

Oferta de gazduire este foarte variata si difera prin urmatoarele caracteristici:

Gazduire gratuita
In acest caz domeniul este de fapt un subdomeniu al unui server (de exemplu: nume.server.ro)
Astfel de servere romanesti sunt: AS, LX, ROL, BUMERANG, IDILIS.
Pachetul de facilitati este redus si in plus administratorul isi recupereaza cheltuielile incluzind bannere publicitare pe paginile gazduite.

Gazduire pe propriul server
Propriul calculator conectat 24h la Internet avand o adresa IP statica poate fi configurat ca server de web instaland Apache Server care este gratuit. In plus puteti instala un limbaj de programare ce ruleaza pe server, de exemplu PHP, si un sistem de gestiune a bazelor de date, de exemplu MySQL (amandoua aplicatiile sunt gratuite).

Date asociate domeniului
Dupa max. 48 ore de la achitarea domeniului (nume.ro) si a gazduirii puteti face o verificare la RNC introducind in acea casuta numele.ro al domeniului Dvs.. In pagina de raspuns vor fi afisate multe date printre care si nameserver-ul corespunzator DNS-ului (pot fi 1 sau 2).

Administrarea domeniului
Dupa achitarea platii pentru gazduire veti primi un username si o parola necesare logarii la pagina web de administrare a domeniului. De aici va puteti configura aproape orice este legat de domeniul Dvs. cum ar fi: adaugare si configurare adrese de email, conturi FTP, upload fisiere, configurare pagini de eroare, statistici online, adaugare subdomenii.

Transferul fisierelor pe serverul de gazduire
Transferul fisierelor poate fi facut din pagina de administrare a domeniului sau folosind programe specializate de tip FTP (File Transfer Protocol). Citeva astfel de programe sunt: CuteFTP, SmartFTP sau variante gratuite: FileZilla sau Core FTP.

Schimbarea serverului de gazduire
Acest lucru se face in situatia in care nu sunteti multumit de conditiile de gazduire sau cand gasiti o oferta mai buna.
Practic acest lucru se reduce la inlocuirea DNS-urilor vechi cu cele corespunzatoare noului server si mutarii fisierelor pe noul server.
Pentru domenii de tip .ro modificarea se face la RNC numai de catre posesorul domeniului urmand pasii recomandati.
Dupa propagarea noilor DNS-uri care dureaza maximum 48 ore puteti face o verificare la DNS Report.
Cuprins

Site-ul propriu-zis
Cum am mai spus site-ul propriu-zis este format din fisiere.
Paginile pe care le vizionam folosind browserul sunt sunt de fapt fisiere gazduite pe server. Aceste fisiere sunt realizate folosind anumite "tehnologii" (de exemplu HTML, PHP) si pot contine text, imagini, sunete sau filme.

Construirea unui site
Mai multe detalii gasiti aici.
Cuprins

Monitorizare site
Serviciile de monitorizare ofera celor interesati date utile despre vizitatorii site-urilor (numarul lor, date asupra sistemului de operare folosit, data si ora accesarii si multe altele). Datele se obtin online prin simpla accesare a paginii web a serviciului. Informatiile oferite de aceste servicii sunt utile companiilor care isi promoveaza activitatea prin Internet iar pe de alta parte webdesigner-ului.

Monitorizarea se poate face apeland la:

Oferta romaneasca pentru servicii gratuite de scanare a traficului sunt: Trafic, Statistici, Archiweb, toate avand conditii comune: Cuprins Legenda
Server - Calculator conectat permanent la Internet. Acest calculator poate gazdui simultan fisierele unuia sau mai multor domenii.
Browser - Program folosit pentru vizualizarea paginilor existente pe Internet (de exemplu Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Opera)
Link - Prin simpla apasare se face trimitere (legatura) catre o alta pagina de pe Internet. De obicei link-ul este afisat subliniat (underline).
DNS - Domain Name Server este un serviciu care translateaza numele domeniului (de exemplu nume.ro) in adresa IP (care este practic modul de organizare al Internetului). Numele domeniului este alfabetic si este mai usor de tinut minte comparativ cu adresa IP care este numerica. De fiecare data cind folositi un nume de domeniu un serviciu DNS translateaza acel nume in adresa IP. Sistemul DNS este de fapt o retea de servere. Daca propriul DNS nu poate rezolva translatarea el intreaba un alt server, si tot asa, pana cand este este returnata adresa IP corecta.



Link-ul autorului:
www.drogoreanu.ro/tutorials/hosting.php

Comentarii




Voteaza acest articol!
 



Trimite un comentariu!

Nume *
E-mail *
Comentariu *
  Vreau sa fiu anuntat de urmatoarele mesaje la acest articol

Security image

Catalin Drogoreanu

Inginer electronist din Bucuresti. In 2003 a inceput activitatea de webdesigner ca o activitate in timpul liber. Are cunostinte de HTML, CSS, PHP, MySQL si Adobe Photoshop.
http://www.drogoreanu.ro

Cloud tag

tutorial, photoshop, html, css, javascript, flash, php, mysql, grafica 3D, tutorial, coduri, scripturi, generator de coduri, cursuri php